Hoeveel kost een nieuwe website? Typ het gerust even in het zoekvenster van uw favoriete zoekrobot in, maar schrik vooral niet wanneer u de meest uiteenlopende prijsvoorstellen ziet verschijnen. Van een paar honderd euro tot duizenden euro, de prijzen liggen vaak ver uiteen en hangen niet alleen af van de functionaliteiten die u op uw website voorziet, maar ook van de partner die u uitkiest om die voor u te bouwen.

Daar bent u natuurlijk nog niets mee vooruit. Hoe weet u nu welke investeringskost u moet rekenen voor uw nieuwe site en welke prijs redelijk is voor uw webproject?

Hoe gratis is gratis?

Op het Internet heeft u een ruime keuze aan gratis software om zelf aan de slag te gaan en helemaal gratis een website te bouwen. Tof! Maar tenzij u een heel handige Harry bent, rekent u best ook uit hoeveel tijd u gaat besteden aan het uitzoeken hoe die software werkt. En als u gaat afwegen hoeveel u had kunnen verdienen als u die uren aan uw core-business had besteed en gefactureerd, dan is die gratis website, misschien toch wat duur uitgevallen…

Liever een goedkope webbouwer dan?

Ook daar moet u opletten, want goedkoop is niet altijd een goede koop. Om kosten te besparen, kiezen voordelige webbouwers vaak voor ontwerpen op basis van templates en dan ziet uw site er net zo uit als vele andere. En u had ongetwijfeld net iets uniek in gedachten, een origineel ontwerp dat perfect aansluit bij de huisstijl van uw bedrijf?

Maatwerk dan maar?

Een custom-built site is vast een goed idee, maar helaas is er geen standaard prijszetting voor die maatwerk websites. De gouden regel is om verschillende offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Maar vergelijkt u vooral appelen met peren! Een juiste briefing bezorgen aan de webbouwers met een duidelijke omschrijving van wat u van de website verwacht, is bijzonder belangrijk om correcte prijsvoorstellen te ontvangen. Geen idee wat u moet vragen? De Betaalbare-Website checklist is een handige tool om zo’n briefing op te stellen.

En als u maatwerk met straffe prijzen wil combineren, is het zeker aangeraden om ook de prijzen van Betaalbare-Website te vergelijken.

[ssba]