Webteksten schrijven, het klinkt soms veel eenvoudiger dan het is, want natuurlijk weet u WAT u op uw website gaat schrijven, maar weet u ook HOE u die webteksten gaat schrijven?

Met deze tips maakt u de teksten van uw website net iets interessanter voor de bezoekers én voor zoekmachines!

5 handige tips om webteksten te schrijven die lezers écht overtuigen

 1. Ken uw lezer!
  Een zeker inlevingsvermogen is beslist handig wanner u webteksten gaat schrijven. Verplaats u even in de positie van de surfer: waarom bezoek ik deze site en welke informatie wil ik vinden? Wanneer die informatie niet vlot vindbaar is, klikt u vast snel weg naar een volgende site in de hoop daar wél te vinden wat u zoekt.
  De verleiding is groot, want u kan uren over uw zaak vertellen, maar misschien is de bezoeker eerder geïnteresseerd in handige tips & trics of concrete oplossingen?
 2. Neen, u bent geen “jong en dynamisch bedrijf” want dat zijn ze allemaal!
  Wanneer op verschillende sites dezelfde informatie herhaald wordt, zien website bezoekers door het bos de bomen niet meer. Wat denkt u zelf als u voor de 10e keer leest dat u bij een jong en dynamisch bedrijf bent terecht gekomen? Skip overbodige informatie en jump naar de essentie, want dat is wat uw lezer écht boeit!
 3. USP of UBR?
  Natuurlijk zet u graag uw Unique Selling Propositions in de kijker. Zo weet uw lezer meteen waarin u zich onderscheidt van alle andere. Toch zijn schreeuwerige websteksten die opsommen waarom uw bedrijf zo geweldig is, helemaal passé. Tegenwoordig zet u beter de klant centraal en benadrukt u vooral de UBR of Unique Buying Reasons. Zo weet uw klant WAAROM hij/zij best voor uw firma kiest en wat u voor hem/haar kan betekenen.
 4. Keep it short!
  Niemand leest graag proza op een computerscherm. Houd uw zinnen kort en luchtig en verhoog zo het leestempo en het gemak voor uw lezers. Een tekst die vlot leest, wordt met meer plezier en aandacht gelezen!
 5. Zorg voor wegwijzers
  Een duidelijke menustructuur en hyperlinks naar relevante inside pages zorgen ervoor dat uw lezer vlot de gewenste informatie terugvindt. Zeker bij complexe website is het erg handig om het overzicht te bewaken. Vermijdt dat uw bezoekers afknappen op de ingewikkelde structuur en uw site vroegtijdig verlaten en zorg voor duidelijkheid!

5 praktische tips om uw aantrekkelijke webteksten te schrijven voor zoekmachines

 1. Relevantie is essentieel
  Bedenk vooraf welke informatie uw op elke pagina gaat weergeven en zorg ervoor dat die to-the-point en relevant is. Relavante inhoud scoort beter dan overbodige blabla en bladvulling en Google interpreteert meer dan u denkt!
 2. Copy-paste? Niets van!
  Duplicate content heet het officieel. Ofwel inhoud die letterlijk op andere pagina’s of erger nog, andere websites te vinden is. Google screent regelmatig alle gepubliceerde sites en straft zo’n duplicate content meteen af met lagere rankings voor beide pagina’s!
 3. Treffende trefwoorden
  Wat typen uw klanten exact in het Google zoekvenster in wanneer u wil dat ze op uw website of webpagina landen? Van zodra u het exacte trefwoord gevonden heeft, of de juiste trefwoordcombinatie, zorgt u er best voor dat dit trefwoord een aantal keren in de tekst voorkomt zodat ook Google het oppikt. Vergeet u zeker ook niet om het trefwoord in de titels op te nemen en het in de tekst zowel letterlijk als in varianten te verwerken?
 4. De ideale lengte
  Keep it short is een essentiële tip om uw lezers tevreden te houden. Korte zinnen lezen nu eenmaal makkelijker op een computerscherm. Voor Google maakt de lengte van de zinnen niet zozeer uit, maar de totale tekstlengte speelt wel een rol. Idealiter voorziet u ongeveer 300 woorden per pagina.
 5. Tekst is niet alles
  Een straffe tekst is een ding, maar beelden zeggen meer dan 1.000 woorden. Dat is trouwens niet alleen zo voor uw lezer, ook Google houdt wel van een afbeelding hier en daar. Voorzie dus zeker de nodige plaatjes bij uw teksten, maar vul ook een passende alt-tag (alternatieve tekst) in bij de afbeelding zodat ook de zoekmachines de juiste link leggen tussen tekst en afbeelding.

Succes!

[ssba]