U heeft er vast al over horen spreken en het spreekt u misschien ook wel aan?  Flat design is tegenwoordig het toverwoord bij webdesign. Maar weet u echt waar flat design voor staat en aan welke voor- en nadelen u zich mag verwachten?

De basisidee voor flat design is dat minder afleiding zorgt voor meer essentie. Door alle tierlantijntjes in het design weg te laten en een minimalistische aanpak te hanteren, wordt het ontwerp duidelijker en overzichtelijker. Schaduw, 3D en glanseffecten worden vermeden en er wordt eerder gebruik gemaakt van witruimte, kleurvlakken en aangepaste typografie om de bezoeker door de webpagina te navigeren.

Voordelen

  • Een flat design is gebaseerd op het 2D-principe, net zoals de meeste toestellen waarop deze sites worden bekeken. Qua functionaliteit past een flat design in theorie dus beter bij smartphones, I-pad en andere mobiele apparaten.
  • Op deze mobiele apparaten is een flat design website makkelijk en snel te bekijken. Er moet immers enkel gescrolld worden, terwijl bij navigatiemenu’s steeds een nieuwe pagina wordt geopend en geladen, wat langer kan duren.
  • Een flat design is makkelijk schaalbaar waardoor ze vlot responsive wordt gemaakt voor mobiele toestellen.
  • Eenvoud siert en het gebruik van kleurtjes en gevarieerde typografie zorgen meteen voor een jeugdige en speelse look. Let wel, past deze look wel écht bij uw bedrijfsimago?

Nadelen

  • Less is more, maar soms ook gewoon less… In het geval van flat design betekent die less vooral minder tekst. Op zich geen probleem want op een mobiel toestel leest u vast ook niet graag brokken tekst, maar u moet natuurlijk wel uw boodschap vertaald krijgen.
  • Minder tekst en minder grafische snufjes maken het iets minder evident om bepaalde content meer in het oog  te doen springen dan andere. Een doordacht grafisch ontwerp is dus aan de orde!
  • Google houdt nog steeds van tekstpagina’s met ongeveer 300 woorden. Minder tekst = minder Google vriendelijk. Ook metadata voor SEO optimalisatie worden per pagina ingevoerd en dat resulteert in minder SEO flexibiliteit voor een flat design website, wanneer die als 1 pagina of met verschillende té kleine tekstblokjes wordt opgebouwd.

Kortom, een flat design bezorgt uw website een strakke en moderne look en is zeer geschikt voor mobiele toestellen, maar zo’n flat design functioneel uitwerken omvat ook risico’s. Een doordacht ontwerp zal scoren, maar met een slechte uitvoering verdwijnt net de essentie en wordt uw site moeilijk vindbaar en moeilijk leesbaar. Wees dus vooral voorzichtig bij de keuze van uw webdesigner wanneer u een website in flat design overweegt!

[ssba]